Antara masalah yang dirawat :

Antara rawatan yang disediakan:

Program pemulihan muskuloskeletal adalah program yang diawasi dan dirancang untuk  ketidakupayaan kerana penyakit, gangguan, atau trauma kepada otot-otot atau tulang. Program pemulihan muskuloskeletal sering dapat meningkatkan keupayaan fungsi, mengurangkan gejala, dan memperbaiki kesejahteraan pesakit. Muskuloskeletal paling sering disebabkan oleh kecederaan pada tulang, sendi, otot, tendon, ligamen, atau saraf. Ini boleh disebabkan oleh pergerakan jerking, kemalangan kereta, jatuh, patah tulang, keseleo, dislokasi, dan pukulan langsung ke otot. Kesakitan muskuloskeletal juga boleh disebabkan oleh penggunaan berlebihan. Kesakitan berlebihan memberi kesan kepada 33% orang dewasa.

 

 • NECK PAIN - Kesakitan leher adalah masalah yang biasa. Otot leher boleh tegang dari postur yang lemah - sama ada ia bersandar ke atas komputer anda atau mengetuk ke atas meja kerja anda. Osteoarthritis juga merupakan penyebab biasa sakit leher.

 

 • BELL PALSY - Palsi Bell ialah penyakit lumpuh saraf muka yang menyebabkan ketidakmampuan mengawal otot muka pada sisi yang terkena penyakit ini. Ia selalunya bersifat sementara. Beberapa keadaan boleh menyebabkan kelumpuhan muka seperti barah otak, strok dan penyakit Lyme. Tetapi jika tiada sebab dapat dikenal pasti, keadaan ini dikenali dengan nama palsi Bell. Penyakit ini dinamakan sempena ahli anatomi dari Scotland bernama Charles Bell yang pertama kali menemuinya.

 

 • FROZEN SHOULDER - Bahu beku, juga dikenali sebagai capsulitis pelekat, adalah keadaan yang dicirikan oleh kekakuan dan kesakitan di sendi bahu anda. Tanda-tanda dan simptom biasanya bermula secara beransur-ansur, semakin memburuk dari masa ke masa dan kemudian diselesaikan, biasanya dalam masa satu hingga tiga tahun.

 

 • PID - Penyakit radang pelvik (PID) adalah jangkitan pada organ pembiakan wanita. Ia biasanya berlaku apabila bakteria menular seksual menyebar dari faraj ke rahim anda, tiub fallopian atau ovari.

 

 • LORDOSIS - Lordosis ditakrifkan sebagai lengkung ke dalam tulang belakang yang berlebihan. Ia berbeza daripada lengkung normal tulang belakang di kawasan serviks, toraks, dan lumbal, iaitu, ke tahap, sama ada kyphotic (berhampiran leher) atau lordotic (lebih dekat dengan bahagian belakang rendah)

 

 • HIP DISLOCATION - Dislokasi pinggul gangguan gangguan antara femur dan pelvis. Khususnya apabila kepala berbentuk bola dari femur keluar dari acetabulum berbentuk cawan pelvis. Gejala biasanya merangkumi kesakitan dan ketidakupayaan menggerakkan pinggul.Komplikasi mungkin termasuk nekrosis avascular pinggul, kecederaan kepada saraf sciatic, atau arthritis.

 

 • PEMBEDAHAN THR / TKR - Total Hip Replacement (THR) / Total Knee Replacement (TKR) adalah prosedur pembedahan yang menggantikan sendi pinggul / sendi lutut dengan bahagian buatan (dipanggil prostesis)

 

 • KNEE PAIN - Kesakitan lutut boleh disebabkan oleh kecederaan tiba-tiba, kecederaan yang berlebihan, atau dengan keadaan asas, seperti arthritis. Rawatan akan berbeza bergantung kepada punca. Gejala kecederaan lutut boleh merangkumi kesakitan, bengkak, dan kekakuan.

 

 • PLANTAR FASCIITIS - Plantar fasciitis (PLAN-tur fas-e-I-tis) adalah salah satu punca sakit tumit yang paling biasa. Ia melibatkan keradangan tisu tebal tisu yang berjalan di bahagian bawah kaki anda dan menghubungkan tulang tumit anda ke jari kaki anda (plantar fascia)

 

 • ANKLE SPRAIN - Sendi buku lali, yang menghubungkan kaki dengan kaki bawah, sering cedera. Pergerakan memutar yang tidak wajar boleh berlaku apabila kaki ditanam dengan canggung, apabila tanah tidak merata, atau apabila jumlah daya yang luar biasa digunakan untuk sendi.

 

 • BONE FRACTURE - Fraktur tulang (kadang-kadang disingkat FRX atau Fx, Fx, atau #) adalah keadaan perubatan di mana terdapat rehat separa atau lengkap dalam kesinambungan tulang. Dalam kes yang lebih teruk, tulang boleh dipecahkan kepada beberapa keping.

 

 • LAIN-LAIN - Berberapa penyakit lain yang berkaitan dengan sendi, otot dan saraf.

 

 

 

 

 

© Copyright 2019 Medyna Physioterapy - All Rights Reserved

PATIENT EDUCATION

TENS

MANUAL EXERCISE

HEAT / COLD THERAPY

INFRARED MACHINE

SOFT TISSUE MANIPULATION

GAIT TRAINING EQUIPMENT

UTRA SOUND

EXERCISE THERAPY EQUIPMENTS

PNF TECHNIQUE