PAEDIATRIC REHAB

Submitting Form...

The server encountered an error.

Borang di hantar. Kami Akan menghubungi anda untuk maklumat lanjut

Antara masalah yang dirawat :

Antara rawatan yang disediakan:

PEAD SCREENING

Pediatrik merupakan cabang perubatan yang berkaitan dengan bayi dan kanak-kanak.  Secara umumnya, pediatrik berbeza berbanding perubatan terhadap orang dewasa disebabkan oleh perbezaan fizikal dan kematangan serta pertumbuhan kanak-kanak berbanding orang dewasa. Selain itu, bentuk badan kanak-kanak yang lebih kecil juga memiliki fisiologi yang berbeza.

 

Pemulihan pediatrik adalah usaha sama. Sifat kolaborasi pemulihan pediatrik dan mekanisme formal untuk komunikasi di kalangan profesional adalah ciri-ciri yang menentukan. Multidisciplinary, interdisciplinary, and transdisciplinary adalah tiga tatacara yang berbeza dari model disiplin kolaboratif. Dalam masalah ini, kita mengenal pasti keadaan dan kecacatan yang jelas terdapat dalam bidang pemulihan pediatrik. pemulihan harus memberi tumpuan kepada membantu kanak-kanak kurang upaya dalam mencapai potensi tertinggi mereka.

 

 

 

  • CEREBRAL PALSY - Cerebral palsy adalah sekumpulan gangguan gerakan kekal pada otak yang muncul pada zaman awal kanak-kanak. Tanda-tanda dan gejala berbeza-beza di kalangan orang dan dari masa ke masa. Sering kali, gejala termasuk koordinasi yang lemah, otot yang kaku, otot lemah, dan gegaran.

 

  • AUTISM- merupakan kecacatan perkembangan tegal (Bahasa Inggeris: pervasive developmental disorder) yang melibatkan fungsi otak. Autisme dianggap sebagai sejenis kecacatan neurologi dan bukan kecacatan psikiatris (Bahasa Inggeris: psychiatric disorder) mudah, walaupun ciri-ciri biasa termasuk masalah dengan perhubungan sosial, dan komunikasi emosi, dan juga pola biasa berkaitan dengan minat, aktiviti dan perangai. Autisme juga melibatkanmasalah dengan integrasi deria. Biasanya, autisme kelihatan pada usia awal tiga tahun. Dianggarkan bahawa autisme membabitkan dalam 2 hingga 6 kes setiap 1,000 orang, dan autisme 4 kali lebih kerap dalam kanak-kanak lelaki berbanding perempuan

 

  • GDD ( GLOBAL DEVELOPMENTAL DELAY ) - Kelewatan Pembangunan Global adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan keadaan yang berlaku semasa tempoh perkembangan kanak-kanak antara kelahiran dan 18 tahun. Ia biasanya ditakrifkan oleh kanak-kanak yang didiagnosis dengan mempunyai fungsi intelektual yang lebih rendah daripada apa yang dilihat sebagai 'normal'.

 

  • ADHD - Gangguan hiperaktiviti defisit perhatian (ADHD) adalah gangguan mental jenis neurodevelopmental. Ia dicirikan oleh kesukaran memberi perhatian, aktiviti berlebihan, dan tingkah laku tanpa akibat yang tidak sesuai untuk umur seseorang.

 

  • DYSLEXIA - Disleksia berasal dari perkataan Yunani iaitu "DYN" bermakna susah, dan "LEXIA" bermakna tulisan. Disleksia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

 

  • LAIN-LAIN - Masalah lain yang berkaitan dengan bayi dan kanak-kanak.

 

 

 

Ada 2 jenis ‘SCREENING FOR YOUR CHILD” yang kami tawarkan:.

 

1 ) SARINGAN PERKEMBANGAN KANAK-KANAK ( SPKK )

 

Tujuan: untuk membantu mengenal pasti tahap perkembangan anak-anak mengikut umur. Pengesanan awal masalah perkembangan boleh membantu memberi sokongan dari segi mental dan fizikal supaya anak-anak mencapai potensi mereka sepenuhnya.

Sasaran umur: 0 bulan hingga 6 tahun

Jangkamasa penilaian: 10-20 minit

Outcome measure: Denver

Harga Promosi: RM30 sahaja

 

2 ) SARINGAN PERSEKOLAHAN ( SP )

 

Tujuan: untuk mengenalpasti masalah yang dihadapi anak-anak semasa sesi pembelajaran dari segi penulisan, aktiviti motor halus, kekuatan tangan, daya ingatan, dan daya tumpuan.

Sasaran umur: 6-12 tahun

Jangkamasa penilaian:20-30 minit

Harga promosi : RM40 sahaja

 

3 ) PAKEJ KOMBO ( KOMBO )

 

DEVELOPMENTAL SCREENING + SCHOOL SCREENING = RM 60 SAHAJA

 

© Copyright 2019 Medyna Physioterapy - All Rights Reserved

COGNITIVE THERAPY

FINE AND GROSS MOTOR TRAINING

PHYSICAL TRAINING